Svátek milovníků dobrého jídla
Od 1. ledna do 28. února 2013 se uskutečnil čtvrtý ročník festivalu Grand Restaurant Festival. Tento počin dovoluje navštívit prvotřídní podniky, které patří mezi gastronomické špičky, a pochutnat si na tříchodovém menu za cenu, která je zlomkem toho, co byste zaplatili při běžné návštěvě. Restaurace slibují bezchybnou obsluhu, ty nejchutnější pokrmy a zážitek, na který budete dlouhou dobu vzpomínat. Restaurace, které se do festivalu zapojily, patří mezi nejlépe hodnocené v celostátní anketě Maurerův výběr Grand Restaurant 2013.
Letos se festival snažil o propagaci lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem, které spolupracují s festivalovými restauracemi.
Na výběr bylo ze stovky restaurací po celé České republice. K ochutnání byla kuchyně staročeská i česká moderní, francouzská, indická, indonéská, italská, japonská, řecká, španělská, thajská, vietnamská, ale také dary moře nebo zvěřina. Pokrmy byly podávány ve třech kategoriích: Farmář & tradice, Specialita šéfkuchaře a Nejlepší jídlo od maminky.
Na výběr byly tři možností ochutnávky, kdy tříchodová degustace (obsahující 3 jídla, 0,25 l minerálky a 0,125 l vína nebo 0,3 l piva) stála v Praze 600 Kč.
My jsme navštívili restauraci Mlýnec, která se nachází na Novotného lávce, hned vedle Karlova mostu. Díky této lokalitě se z oken restaurace nabízí kouzelný pohled na most a sochu zakladatele naší Alma Mater. Prostředí podniku je luxusní, obsluha profesionální a jídlo velmi chutné.
Festivalová nabídka jídel byla v Mlýnci tato:
Mistrovský kousek šéfkuchaře: Grilované daňčí medailonky zabalené ve slanině se zeleninovou omáčkou, bramborovým knedlíčkem a rybízovým džemem
Nejlepší jídlo od maminky: Čokoládové toffee s teplými višněmi a višňovým sorbetem
Farmář & tradice: S medem gratinovaný kozí sýr, domácí perník s meruňkami, pečený fík, frisé salát s tapenádou z oliv a kapary
K menu jsme navíc dostali slané tyčinky a pečivo s pomazánkovým máslem. Nejneobvyklejší chuť v menu, která mi utkvěla v paměti, byl medem oslazený kozí sýr podávaný na kousku perníku. Netradiční, avšak velmi dobré. Ačkoli je cena 600 Kč v tomto podniku běžná pro jeden hlavní chod, menu nebylo ošizené a odcházela jsem dosyta najezená.
Celkově bych prostředí, obsluhu a jídlo oznámkovala jedničkou a již se těším na další ochutnávku v rámci festivalu při dalším ročníku.
Pokud jste tedy milovníky dobrého jídla a chtěli byste se stát gastronauty, Grand Restaurant Festival je pro vás to pravé!
Více informací na: http://www.grandrestaurantfestival.cz